יום אחרי שהכריזה על גיוס של קרוב למילארד דולרים, רוכשת ענקית הקניות הקבוצתיות גרופון (Groupon) את גרופר הישראלית. החברה הישראלית שאימצה את המודל האמריקאי, החלה את פעילותה רק לפני פחות משנה לאחר שנוסדה על ידי שלושה חברי ילדות וזכתה מאז לבסס את מעמדה בשוק המקומי. גורמים בתעשייה ההייטק מסרו כי העסקה מוערכת בכ-13 עד 17 מיליון דולרים.
רכישתה של גרופר על ידי הענקית האמריקאית שמה קץ לשמועות המלוות את התעשיה כבר שבועות ארוכים ביחס לכניסתה הקרובה של גרופון לשוק המקומי. משתמשת באסטרטגיה ששימשה אותה כבר בעבר בכניסה לשווקים זרים, רוכשת גרופון את המתחרה המובילה שלה בשוק הישראלי. מהלך דומה ביצעה החברה במדינות נוספות ובינהן יפן, רוסיה, ברזיל, ארגנטינה ומספר אחרות, בהן איתרה את מקבילותיה המקומיות ורכשה אותן.
החברה הישראלית שקיבלה השראה מהענקית האמריקאית החלה את פעילותה לפני פחות משנה על ידי שלושה יזמים: דותן סתיו, יובל קרז'בסקי, ודורי הללי, שלושתם באמצע שנות ה-30 לחייהם שהחליטו לאמץ את הקונספט שפיתחה גרופון האמריקאית ולהתאים אותו לקהל הצרכנים הישראלי.
אלא שגרופר לא היחידה, במקביל אליה קיימות בישראל קרוב ל-20 חברות המציעות מודל דומה של קניות קבוצתיות כולן שאבו השראה מהחברה האמריקאית שנכנסה אתמול באופן רשמי לשוק הישראלי.
נבחרה מבין כולן
מה גרם אם כך לענקית העולמית לבחור דווקא בגרופר? דורי הללי, ממייסדי גרופר טען אתמול בריאיון שקיימנו עימו כי: "גרופר הוא האתר הראשון, הגדול והמצליח ביותר שהוקם בארץ הן מבחינת המחזורים והרווחיות שמציג והן מבחינת דרכי הניהול שלו". לטענתו, היה חשוב לגרופון לאתר את החברה הישראלית המתנהלת בצורה האחראית והטובה ביותר כלפי בתי העסק והצרכנים ומצאה בגרופר את שלל המרכיבים הללו.
באשר לתמורות ביחס לניהול החברה לאחר הרכישה, טוענת קבוצת המייסדים כי העסקה מלווה בהחלטתה של גרופון להותיר את הצוות הנוכחי כפי שהוא ללא שינויים בפן הניהולי.
בגרופר, שתקרא מעתה גרופון ישראל, מתכוונים לעשות שימוש נרחב בידע שצברה החברה האמריקאית, המפגינה נוכחות בימים אלה בכ-40 מדינות ברחבי העולם ובעלת למעלה מ-50 מיליון לקוחות. "הניסיון של גרופון העולמית יעזור לנו להרחיב ולשפר את השירותים שאנו מציעים לבתי העסק והלקוחות כבר כעת. כפי שהובלנו את הכניסה של המודל שהגתה גרופון לשוק הישראלי, נוביל ונשפר אותו מעתה באמצעות הידע והניסיון של גרופון", כך עדו פולק, יו"ר גרופר בהתייחסתו לרכישה הטרייה.
יש מקום לכולם
הצלחתה של גרופר בארה"ב הובילה בשנים האחרונות להקמתן של אינספור חברות שחיקו את המודל שפיתחה והציעו מענה כמעט זהה לשווקים נוספים בעולם. בישראל קיימות לא מעט חברות המציעות שירות דומה לזה של גרופר כשבין המוכרות שבהן ניתן למצוא את דיל היום, באליגם, יממה, Yalla Buy ו-Buy2.
כניסתה של גרופון לשוק הישראלי עשויה, ללא ספק, להשפיע במידה רבה על תמונת המצב הקיימת. בריאיון שערכנו עם מנכ"ל דיל היום, אייל פלשטיין, טען האחרון כי רכישתה של גרופר מבורכת וטובה לשוק המקומי. פלשטיין ציין כי גרופון ניהלה משא ומתן עם דיל היום אך זה לא הבשיל לבסוף לכדי עסקה.
ביחס לחששותיו מכניסתה של גרופון העולמית לשוק הישראלי טען פלשטיין כי: "יש מספיק מקום לתחרות בשוק המקומי והרכישה של גרופר רק מחזקת את ההכרה והעניין הקיים סביב רכישות קבוצתיות".
פלשטיין גם ציין את היתרון היחסי שמציג האתר אותו מנהל למול מתחריו: "קהל היעד שלנו שונה, הוא מבוסס על גרעין קשה של עובדי הייטק, דבר המאפשר לנו לסגור יותר עסקאות בתחומים מסוימים ביחס למתחרים. בכל הקשור לאירועי תרבות למשל אנחנו מצליחים למכור הרבה יותר קופונים רלוונטים מהמתחרים". פלשטיין התייחס גם לאחוזי החדירה לפריפריה, שם לטענתו מצליח דיל היום להציג נתונים גבוהים משמעותית ממתחריו.
טל לב, מנכ"ל משותף באתר באליגם הגיבה אף היא לרכישה הטרייה וציינה כי כניסתה של גרופון לשוק המקומי עשויה לתרום רבות למתחרים באמצעות העלאת המודעות ביחס לקיומו של הקונספט: "אם עד עתה היה מוכר המודל השיווקי של גרופון למשתמשים המזוהים עם אימוץ טכנולוגי מוקדם, כעת המודעות רק תלך ותגדל לקהלים נוספים שעשויים למצוא עניין רב במודל הרכישות החדש".
פורסם לראשונה במעריב עסקים 12.1.11
גם לכם יש סטארטאפ? גם אתם רוצים לעשות אקזיט? בואו לשמוע מיזמים שכבר עשו את זה באירוע GeekU שיערך ב-26 בינואר.