פייסבוק, החברה המנהלת את הרשת החברתית הגדולה בעולם, הנושאת את שמה, הודיעה במהלך השבוע האחרון כי היא עוצרת את המסחר המשני במניותיה עד ליום רביעי הקרוב. אחת הסיבות שבגללן חברה פרטית מבצעת מהלך שכזה מיוחסת במרבית המקרים להודעה על הגשת מסמכי ההנפקה לרשויות האמריקניות.
עוקפים את גוגל
הערכות לקראת יום רביעי הן כי החברה תאשר כי אכן הגישה את המסמכים ופניה להנפקה. לפי הפרסומים בוול סטריט ג'ורנל, מי שמוביל את המרוץ להוביל את המהלך כחותמי ההנפקה הגדולה בתולדות האינטרנט הוא מורגן סטנלי (Morgan Stanley), אשר הוביל את ההנפקות של לינקדאין, זינגה וגרופון. ההערכות הן, כי פייסבוק תוערך בשווי שבין 75 מיליארד לבין 100 מיליארד דולרים, ותנסה לגייס בעת ההנפקה כ-10 מיליארד דולרים מתוכם. לשם השוואה, בעת הנפקת גוגל ב-2004 הוערכה גוגל בשווי כולל של 23 מיליארד דולרים, מתוכם גייסה החברה בהנפקתה הראשונה כ-1.9 מיליארד דולרים.
מודל ההכנסות של פייסבוק מתבסס היום בעיקר על הכנסות ממערכות הפרסום שהחברה מפעילה בתוך הרשת החברתית שלה. בתוך פייסבוק רשומים מעל 800 מיליון משתמשים, וכ-500 מיליון מהם מתחברים מידי יום לרשת. נתונים מרשימים אלה הופכים את פייסבוק לזירה אטרקטיבית ביותר עבור מפרסמים ועבור גורמים המעוניינים בגישה אל השוק הווירטואלי, בו נמצאים אנשים המעורים מספיק בטכנולוגיה ואינטרנט כדי לגלוש ולהשתמש בפייסבוק. אמנם, ישנם כאלה שיטענו כי פרסום רק בפייסבוק מדיר שכבות שלמות באוכלוסיה, להן אין גישה לאינטרנט ואין את הידע הנדרש כדי להתחבר לפייסבוק מתוך השיח החברתי המתנהל שם. בפועל, עבור המפרסמים, הטיעון כמעט שלא רלוונטי, לאור כמות האנשים האדירה המתחברת כל יום לפייסבוק.
נתון חשוב נוסף הוא העובדה שמשתמשים רבים מבלים שעות על גבי שעות בתוך פייסבוק, מה שמאפשר לפייסבוק לחשוף אותם למספר רב של פרסומות תוך כדי השימוש. העובדה שהמשתמשים נכנסים מרצונם לתוך אזור ווירטואלי בו המנהל והשליט היחיד הוא פייסבוק, מאפשר לחברה להכניס כמה פרסומות שהיא רוצה, לספק אותן על בסיס פילוחים המתבססים על המידע האישי של המשתמש ושל חבריו בתוך הרשת החברתית, ולהגדיל משמעותית את הסיכוי שהפרסומות שיוצגו בפני המשתמשים יהיו רלוונטיות עבורם.
חובת הדיווח
הנפקה בשלב זה של השנה של פייסבוק מתאימה גם להערכות לפיהן לקראת סוף 2011 הגיעה פייסבוק לנקודת האל-חזור, בה יש לחברה מעל 500 בעלי מניות שונים. בארצות הברית, הרשות לניירות הערך מחייבת כל חברה שיש לה 500 בעלי מניות ומעלה בדיווחים פיננסיים, בדומה לדיווחים שמספקת חברה שהונפקה כבר לבעלי מניותיה. לכן, אם אכן חצתה פייסבוק את קו ה-500 בעלי מניות, היא חייבת ממילא להתחיל לדווח ולחשוף חלק מהמידע הרגיש שלה כלפי חוץ, ויש למארק צוקרברג, בן ה-27, תמריץ גדול מתמיד להנפיק בכל זאת, גם אם זה לא בהכרח המהלך שהיה רוצה לבצע כעת.
בין הסיבות המובילות לכך שלפייסבוק עדיף אולי שלא להנפיק כעת גם האפשרות שעובדים רבים מהחברה צפויים להפוך למליונרים בעקבות ההנפקה. עובדה זה עשויה לגרום לרבים מהם לשקול את המשך דרכם בחברה, ועשוי להשאיר את פייסבוק עם פער משמעותי בכוח אדם איכותי בעמק הסיליקון, הידוע בתור זירה תחרותית בכל הקשור לכוח אדם.
כמו במקרים רבים אחרים הקשורים בהנפקה כה גדולה, יש להזכיר כי החברה יכולה עדיין לבחור שלא להנפיק בשלב זה ולהודיע ביום רביעי על המשך המסחר המשני במניותיה. אבל, השבוע, יותר מאי פעם בעבר, מתגברים הסימנים כי שלב ההנפקה בחייה של פייסבוק, גם אם לא ניוודע לו ברביעי הקרוב, קרוב יותר מתמיד.